tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kohti Kultarantaa 2014 IV


Tämän vuoden Kultarannan työryhmien aiheet ovat Euroopan tilanne, kyber- ja informaatioturvallisuus ja puolustuksen kehittäminen. Kun noin sata ihmistä jaetaan kolmeen ryhmään, niin vilkkaan keskustelun kannalta niistä tulee turhan suuria. Mutta kun työryhmien tulosten purkamiseen on rajallinen aika, niin kolme lienee siinä mielessä sopiva määrä. Toisaalta aiheet on selvästi profiloitu.

Euroopan tilanne

Tämä ryhmä vetänee tutkijoita ja poliitikkoja. Täällä keskusteltaneen paitsi tietysti Ukrainan tilanteesta ja sen heijastuksista, myös EU:n tulevaisuudesta. Jos EU heikkenee, esim. uuden komission valintaan liittyvän poliittisen kriisin takia tai Britannain ajatuessa eroon unionista, niin Suomen turvallisuuspolitiikan tukijalka pettää alta.

Toki esille saattaa nousta myös toisenlaisia näkökulmia. Esimerkiksi Carnegien Judy Dempsey hahmottelee Puolan, Baltian, pohjoismaiden ja USAn yhteistä turvallisuusjärjestelmää. Puola on ollut aktiivinen monin tavoin ja jossain kohtaa se voi näkyä meilläkin.

Naton pohjoinen ja etelä hakevat niin eri ongelmiin vastausta Natolta, että ensi syksyn huippukokous Walesissa voikin olla melkoinen sekamelska. Huolimatta sotilaallisesta liittoutumattomuudestamme, on sen kokouksen anti meillekin tärkeä.

Saa nähdä nouseeko rakas ETYKimme ja sen nykymuoto ETYJ aiheeksi, kun Krimin valloitus romutti sopimuksen juuri sen 40-vuotisjuhlien alla. Ukrainan kriisi voi olla ETYJin loppu tai jos se päätyy osaksi ratkaisua, niin se ehkä selviää. Joka tapauksessa ETYKin ydin oli rajojen koskemattomuus Euroopassa ja nyt se on mennyttä. Tämä yhdessä Venäjän voimapolitiikan kanssa kertoo siitä, että maanosamme turvallisuusrakenteet ovat mulliistuksessa.

Kyber- ja informaatioturvallisuus

Suomihan julistautui pyrkivänsä valtioneuvoston kyberstrategiassa maailman johtavaksi valtioksi sillä kentällä. Sen jälkeen paljastui ulkoministeriön vakoilu ja kyberuhkat olivatkin äkkiä äärimmäisen totta. Kyber on hankala asia ja kovasti on hakusassa toimintamalli. Johtuen jo siitäkin, että kyberissä lähtökohtaisesti ei ole mitään pysyvää, jonka kohdalle puolustusta rakentaa. Kaikki lähtee kyberturvallisuuden saamisesta kansalaistaidoksi ja siihen sitten rakennetaan muut systeemit päälle.

Tuo toinen osa aihetta, informaatioturvallisuus, herätti minussa ensin ajatuksen, että kyseessä olisi pehmeämpi, viestinnällisempi näkökulma tietoverkkoihin. Tarkastin termin ja tukevasti insinööritieteiden puolella ollaan siinäkin.  Tämä aihe edellyttää sellaista ymmärrystä, että epäilemättä hyvin valistuneesta vierasjoukosta tänne tiensä löytävät sellaiset, joille ei tarvitse ihan alusta aloittaa aiheen esittelyä.

Puolustuksen kehittäminen

Tämä on selvästi sotilaallinen ryhmä, joka toivottavasti pystyy käsittelemään muutakin kuin Puolustusvoimien konkreettista rakennetta ja resursseja. Toki ne ovat olennaisia, mutta noin löyhän otsikon alle sopivat myös resilienssi, henkinen maanpuolustus, strateginen kommunikaatio, energiaomavaraisuus ja muut vastaavat aiheet.

Kuten Ukrainassa on nähty, niin sota on muuttanut muotoaan ja näinä jatkuvan kähinän aikoina puolustuksen täytyy toimia eri alueilla joka hetki. Siksi tämän ryhmän soisi löytävän ja hahmottavan myös tätä uutta sotaa. Vanhojakaan sotia ei voi unohtaa, mutta jos ei kaikkea aikaa niihin käytettäisi.

Julkiset keskustelut

Yleiset keskustelunaiheet ovat  Venäjän kehitys ja Suomen uudistumiskyky. Venäjä on aiheena aina tärkeä ja nyt kultarantalaiset voivat liittyä siihen globaalin joukkoon, joka pää puhki miettii mitä tapahtui ja miksi ja mitä vielä on luvassa.
Suomen uudistumiskyky aiheena kuulostaa enemmän talousseminaarin listalta poimitulta. Kysymys lienee siitä, että vankka talous antaa liikkumavapautta kaikilla sektoreilla. Myös sisäisen turvallisuuden asiat voisivat kuulua tällaisen otsikon alle.

Viime vuoden raportti Kultaranta-keskusteluista muuten ilmestyi tänään ja palaan siihen lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti