sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kohti Kultarantaa V




Taloa katsoessaan arkkitehti näkee tyylisuunnan, mittasuhteita ja materiaalivalintoja. Kirvesmies kiinnittää huomionsa rakenteisiin ja kuntoon. Kiinteistövälittäjä antaa todennäköisesti talolle mielessään hyvin nopeasti huntturahinnan ja keskeiset myyntiargumentit. Palomies huomaa
turvallisuusasiat, lukkoseppä lukituksen, siivooja ikkunoiden puhtauden ja niin edelleen. Jokainen katsoo maailmaa omasta näkökulmastaan, huomaten tiettyjä asioita ja ennen kaikkea jättäen paljon huomioimatta.

Tämä sama koskee myös turvallisuuspolitiikkaa. Me olemme alttiita huomaamaan ja ymmärtämään asioita, jotka ovat meille läheisiä, mutta yhtä helposti jätämme huomiotta meille tuntemattomat tai näkemystämme vastaan sotivat asiat. Vaikeammaksi tämän sulkemisen tekee se, että joudumme tekemisiin toisella tavalla maailmaa hahmottavien kanssa. Tämä on itse asiassa minusta ehkä jopa tärkein syy järjestää Kultarannan Turpokäräjien tapainen tapahtuma. Toivottavasti paikalla on myös niin sanottujen tyhmien kysymysten kysyjiä, jotka kyseenalaistavat riittävästi eli paljon.

Kultarannan keskusteluihin on nyt viikko aikaa. Presidentin kanslia tiedotti jo alustajistakin. Heitä ovat Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, EVA:n johtaja Matti Apunen, kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, kansanedustaja, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sekä ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja. Anderssonia lukuunottamatta alustajat ovat (syystäkin) hyvin vakiintuneita yhteiskunnallisia keskustelijoita ja Anderssonkin on jo melko lähellä tätä asemaa. Kokoomuksella ei myöskään ole omaa puhujaa, mutta Matti Apusen voi uskoa edustavan hyvin pitkälle kokoomuslaista tapaa hahmottaa asioita. Anderssonin taas voi ajatella edustavan radikaalimpaa, kansalaisjärjestöistä nousevaa idealismia. Kokonaisuutena alustajien kirjo kertoo siitä, että tervehenkistä laaja-alaisuutta on luvassa.

Missään ei ole kerrottu, kuka keskustelua johtaa. Hänen roolinsa tulee olemaan olennaisen tärkeä monestakin syystä. Ensinnäkin koolla on ihmisiä erilaisista ympäristöistä ja he ovat erilaisen keskustelukulttuurin ja kielenkäytön edustajia. En tiedä onko kutsuttuja ohjeistettu jotenkin etukäteen, toivottavasti. Kultarannan keskustelujen merkitys ja sitä kautta tulevaisuus riippuu siitä miten hyvin paikalla olevat saavat jaettua ajatuksia keskenään. Viimeistään presidentti Niinistön avauspuheenvuoron soisin muistuttavan osallistujille, että yhteistä asiaa ajaa tällaisessa yhteydessä parhaiten suopealla hengellä kanssakeskustelijoita kohtaan. Vänkäämisen paikkojakin tulee vielä ja niitäkin tarvitaan.

Mielenkiinnolla myös odotan, julkaistaanko keskusteluista tai niiden pohjalta jokin aineisto, artikkelikokoelma tai vastaavaa. Joka tapauksessa toivon, että paikalla olevat twiittaavat ahkerasti ja purkavat mieltään myös jälkeenpäin kirjoituksissa.

Ennenkin lainaamani Bob Woodwardin juttu presidentti Obaman ja hänen nykyisen puolustusministerinsä Chuck Hagelin ensitapaamisesta 2009 on olennainen evästys Turpokäräjille. Hagel totesi silloin: "Nyt on muotoutumassa uusi maailmanjärjestys, jota me emme enää hallitse. Meidän täytyy kyseenalaistaa (ulkopolitiikassa) kaikki. Kaikki mitä diplomaatit ja sotilaat kertovat Teille, kaikki on kyseenalaistettava. Kaikki 10 vuotta vanhat oletukset ovat vanhentuneet. Teidän täytyy kyseenalaistaa roolimme. Teidän täytyy kyseenalaistaa asevoimamme. Teidän täytyy kyseenalaistaa se, mihin käytämme asevoimiamme."

Tästäkin on minun mielestäni kyse Kultarannassa. Muuttunut maailma edellyttää muuttunutta ajattelua ja toimintaa. Nyt sitä muutosta pitää uskaltaa ajatella ja hahmottaa. Toivottavasti osallistujat uskaltavat Kultarannan kesässä olla avoimia toisilleen ja uusille ajatuksille. Nyt kaipaa isänmaa ennakkoluulottomuutta ja avointa mieltä.

Aiemmat aiheeseen liittyvät blogimerkintäni:

Avoin kirje presidentille

Kohti Kultarantaa I

Kohti Kultarantaa II

Kohti Kultarantaa III

Kohti Kultarantaa IV



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti