perjantai 23. marraskuuta 2012

Suhde aseelliseen maanpuolustukseen


Kun puhuu väkivallattomasta maanpuolustuksesta, tuntuu automaationa syntyvä käsitys, että se tarkoittaisi samaa kuin armeijan ja aseiden kieltäminen. Sehän on perinteisen aseistakieltäytymisen suhde asevoimiin. Niitä pidetään moraalittomina ja yhteistyöstä niiden kanssa kieltäydytään. Väkivallaton maanpuolustus, ainakin niin pitkälle kuin minä olen sitä ajatellut, ei ole ratkaissut suhdettaan Puolustusvoimiin ja aseelliseen maanpuolustukseen. Se kysymys on monen muun kysymyksen tapaan vielä avoin.

Tässä muutamia mahdollisia ajatuskulkuja väkivallattomassa maanpuolustuksessa suhteessa asevoimiin.

Täydellinen sopusointu
Väkivallaton maanpuolustus muistuttaisi aseetonta palvelusta ja olisi saumaton osa Puolustusvoimien organisaatio.

Koordinaatio
Väkivallaton maanpuolustus olisi osa maanpuolustusjärjestelmää, mutta itsessään puolustuvoimista erillinen järjestelmä, joka kuitenkin koordinoitaisiin osana kokonaismaanpuolustusta.

Rinnakkaisuus
Väkivallaton maanpuolustus olisi oma systeeminsä, joka irtisanoutuu asevoimista, mutta on kuitenkin valtiovallan koordinoima.

Riippumaton kansalaistoiminta
Väkivallaton maanpuolustusta tehtäisiin riippumattomina valtion järjestelmistä, oman arvopohjansa mukaisena kansalaistoimintana.

En siis osaa sanoa, minne tämä prosessi on viemässä ja haluan aidosti pitää tämän kysymyksen auki niin pitkään kuin se on järkevää. Siihen voi jopa jäädä vastaamatta. Mutta todennäköisesti väkivallattoman maanpuolustuksen käytännön järjestäminen vaatii selkeä linjanvedon siihen, kenen kanssa toimitaan ja millä ehdoilla.

3 kommenttia:

  1. Radioamatööreillä on väkivallaton maanpuolustuksen muoto. TURVA-2012, valtakunnallinen kriisiviestitysharjoitus, jossa skenaariona oli kantasähköverkon suurhäiriö ja viestijärjestelmän vaikeudet. Tavoitteena oli luoda vaihtoehtoinen viestijärjestelmä amatöörivoimin ja harjoittaa viestintää tilanteessa, jossa sähköverkko ja normaali viestintäverkko on nurin.

    Lisää mm. osoitteessa
    http://www.sral.fi/files/turva2012.pdf

    Loppuraportti:

    http://www.sral.fi/turva/dokumentit_2012/T12_Raportti_OR_23TOU12_2.pdf

    sekä laajemmin

    http://www.sral.fi/turva/turva2012.html

    VastaaPoista
  2. Riippumatonta kansalaistoimintaa on joka tapauksessa. Usein kansalaiset ryhtyvät toimiin paljon ennen kuin valtiovalta edes näkee työsarkaa.

    Mikään valtio ei pysty sitä täysin estämään. Sen hyväksikäyttäminen on sitten eri juttu.

    VastaaPoista
  3. Juuri tuo herkkyys vinhaa vauhtia muuttuvassa maailmassa on äärimmäisen tärkeää. Maanpuolustus, jos mikä, on konservatiivista elämänaluetta. Vanha lohkaisuhan sanoo niin, että kenraalit käyvät aina edellistä sotaa. Toki PV:llä on käynnissä asioita, jotka koskevat muuttunutta maailmaa, mutta ehkä kysymys on sitten siitä, että kenen pitäisi vastata väkivallattomasta maanpuolustuksesta. Ja se liittyy mitä suurimmassa määrin tähän kysymykseen väkivallattoman ja aseellisen maanpuolustuksen suhteesta. No niin, tuli sellainen olo, että vähän taas valkeni. Tai siis syntyi uusi kysymys, mutta niiden kauttahan tässä edetään. Alanpa pyörittää päässäni ajatuksia siitä, kuka voisi tällaista toimintaa ottaa vastuulleen.

    VastaaPoista